Představte si sebe v mé kuchyni, jak se snažím připravit domácí konopný extrakt pro svoji kosmetiku. Jste vzrušení, zvědaví a těšíte se, jak budete pozorovat proměnu těchto malých zelených listů v nádherný zlatý olej. Jenže čeká vás děsivý pohled: Vaše krásně vyrobený extrakt je najednou... černý. Co se stalo? Kde jsem udělala chybu? Nebojte, i když se to může zdát trochu zarážející, mám pro vás odpovědi
Konopný extrakt je koncentrovaný olej, který se získává z konopí. Často se využívá v různých líčidlech, kosmetických výrobcích a dokonce i potravinách. Proces výroby konopných extraktů není vůbec složitý, ale vyžaduje pečlivou přípravu a dodržování správného postupu. Prvním krokem je zvolit správný druh konopí. Najdete různé druhy konopí, které mají různé úrovně účinných složek. Poté musíte konopí správně namočit a následně ohřát, aby se účinné složky uvolnily a mohly být extrahovány.
'Proč je můj extrakt černý?' To je otázka, na kterou se ptá spousta lidí, kteří se pokusili připravit svůj konopný extrakt doma. A odpověď na to je jednoduchá: Vaše konopí bylo příliš rozdrcené nebo bylo ohříváno příliš dlouho. Když je konopí příliš rozdrcené, uvolní se z něj příliš mnoho chlorofylu, což může způsobit, že se extrakt zbarví do černé. A pokud necháte konopí ohřívat příliš dlouho, mohou se uvolnit některé látky, které tmaví barvu extraktu.
Když jsem poprvé zjistila, že můj konopný extrakt je černý, byla jsem zmatená, zklamaná a trochu vyděšená. Ale po nějakém výzkumu a pokusech jsem našla řešení. První krok k tomu, abyste předešli výrobě černého extraktu, je správně připravit konopí. Místo toho, abyste konopí důkladně rozdrcené, zkuste ho jen lehce nadrtit nebo ho pouze rozemnit na menší kousky. Další tip je správně nastavit teplotu a dobu při ohřevu. Nepřehánějte to s teplotou a dbajte na to, aby konopí neohřívalo příliš dlouho.
Teplota a doba ohřevu jsou klíčové faktory, které mohou ovlivnit barvu a kvalitu vašeho konopného extraktu. Pokud konopí ohříváte na příliš vysokou teplotu nebo příliš dlouho, můžou se z konopí uvolnit některé látky, které mohou způsobit, že se extrakt zbarví do černé. Ale pokud konopí ohříváte příliš krátko nebo na příliš nízkou teplotu, nemusí se z konopí uvolnit všechny účinné složky. Balancování mezi těmito dvěma extrémy je tedy klíčem k výrobě kvalitního konopného extraktu.
Možná jste si říkali: No jo, ale já chci konopný extrakt nejen pro kosmetické účely. Co když ho chci používat i v kuchyni nebo pro léčebné účely? Musím se bát i toho, že se mi zbarví do černé? A odpověď je: Ano, i v těchto případech se může konopný extrakt zbarvit do černé, pokud nesledujete správný postup. Ale nebojte se, pokud dodržíte mé rady, měli byste být schopni připravit perfektní konopný extrakt bez ohledu na to, jaké máte plány.
Z mé vlastní zkušenosti vám mohu říct, že příprava konopného extraktu není věda. Stačí dodržovat několik základních pravidel, trpělivě experimentovat a nezoufat, když se něco nepodaří hned na poprvé. Měla jsem příležitost se naučit mnohé věci skrze své chyby a snažím se je nyní předat dál, aby vám proces přípravy extraktu šel lépe. Takže neváhejte, vyzkoušejte si výrobu konopného extraktu doma a těšte se na úžasný konopný olej plný přírodních účinných látek, který bude mít tu pravou, krásně zlatou barvu.
Napsal Tereza Novotná
Vše od autora: Tereza Novotná