Mluvit o čokoládě je jako otevřít Pandorinu skříňku lásky a vášně, která mává k nám každým kouskem této sladké ambrozije. A pokud mluvíme o edibles, tedy o jedlých produktech s přídavkem nějakých extra ingrediencí - a já mám na mysli konkrétně teď ty legrační bylinky, které jsou u nás samozřejmě legální - tak je čokoláda královnou. Víte jaký typ čokolády použít, aby se z vašeho večera stala sladká symfonie? Pokud ne, pojďme se společně ponořit do tajů výběru té pravé čokolády pro vaše edibles, protože její výběr je stejně důležitý jako správné nastavení teploty trouby nebo vybírání toho nejlepšího koření do vašich specialit.
Abyste mohli vybrat to nejlepší cacao pro vaše lahůdky, musíte nejdříve chápat, o co se jedná. Čokoláda není jen obyčejný cukroví, je to umělecké dílo, kde každý viček cacaa hraje svůj důležitý part. A není to jenom o tom mít rádi čokoládu (což samozřejmě všichni máme), ale také o pochopení jejich různých chutí, textur a toho, jak se chovají, když je zahříváte, mícháte s jinými ingrediencemi nebo nějakým způsobem transformujete. A nemluvím teď o transmutaci v alchymistickém smyslu, byť když se nad tím zamyslím, tvorba čokoládových edibles by se jako magie klidně označit dala.
Když se ponoříme do procesu výběru čokolády pro edibles, první z vyhledných slov by měla být "kvalita". Ne, opravdu, kvalita je klíčem; protože pokud chcete, aby vaši hosté nejenom okusili výjimečnost, ale skutečně cítili každou chuťovou tóninu na svém jazyku až do nejhlubších vrstev vnímání, pak přívlastky jako "levné" a "to by snad mohlo sníst" odpadají.
Mluvíte-li o tmavé čokoládě, vstupujete na půdu, kde procento obsahu cacaa začíná hrát první housle. Tato čokoláda je pro edibles často tou nejlepší volbou, nejen pro její bohaté a intenzivní chutě, ale i pro schopnost dobře se mísit s těmi rostlinnými přísadami. Není pak třeba dodávat, že čím vyšší obsah kakaa, tím méně cukru a jiných aditiv, což u edibles rozhodně není na škodu - chceme být ve vesmíru chutí, ale taky udržet nohy pevně na zemi v oblasti zdraví, že ano!
U mléčné čokolády můžete očekávat, že pomazlí vaše chuťové buňky mnohem více než ten její tmavší sourozenec. Hodí se skvěle, pokud chcete změkčit chuť vašich edibles a dodat jim jemnější tón. Má však menší procento cacaa a více cukru, takže se s ní pracuje trochu jinak - ale záruka nebe na jazyku stojí za ten malý kulinářský boj, nemyslíte?
A jak už to v životě bývá, někdy je třeba zkoušet nové věci. Na trhu je k dispozici spousta alternativních čokolád, jako jsou ty bez přidaného cukru, s různými příchutěmi, oříškové nebo, a teď se držte, čokoláda s chilli! Experimentujte, zkoušejte a najděte tu pravou, která doladí váš večírek k dokonalosti. A nebojte se té různorodosti – stejně jako je někdy vzrušující sundat si boty a běhat bosá po trávě, občas vás může mile překvapit i čokoláda, která je trochu jiná, než na kterou jste zvyklí.
Nyní, s touto novou znalostí, doufám, že se pustíte do tvorby čokoládových edibles s radostí a s těm správným kouskem čokolády v ruce. A nezapomeňte, jak říkal Forrest Gump, život je jako bonboniéra – nikdy nevíte, co si vyberete. Přeji vám, aby všechny vaše volby byly stejně sladké jako vaše oblíbená čokoláda! Jen aby toho nebylo příliš, že byste pak museli vyvádět Tondu na extra dlouhý noční běh. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ, pamatujte na to, že správné množství je klíčové, jak pro zdraví, tak pro to, aby váš gurmánský zážitek byl opravdu výjimečný.
Napsal Eliška Švandrlová
Vše od autora: Eliška Švandrlová